Demolare și reconstruire Garda de Intervenție nr. 2 Berești

Proiectul privind Consolidarea Managementului Riscurilor de Dezastre (P166302) – demolarea și reconstruirea clădirii care deservește la momentul de față sediul Garda de Intervenție nr 2 Berești (GIB) din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Galați

Cadrul General

Acest plan de management social și de mediu (PMMS) prezintă impacturile de mediu și sociale și măsurile de atenuare legate de demolarea și reconstruirea clădirii care deservește la momentul de față sediul Garda de Intervenție nr 2 Berești (GIB) din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Galați, ca parte a unui proiect de investiții finanțat de Banca Mondială, Proiectul privind Consolidarea Managementului Riscurilor de Dezastre (P166302). Această investiție va implica demolarea clădirii actuale și construirea uneia noi, care să asigure condiții de muncă îmbunătățite pentru personalul și Garzii de intervenție nr 2 Berești, caracteristici eficiente din punct de vedere energetic și facilitați destinate incluziunii persoanelor cu dizabilități și a tratamentului nediscriminatoriu față̆ de femei.

Acest PMMS are la bază Cadrul de Management Social și de Mediu (CMSM) care a fost elaborat în faza inițială a Proiectul privind Consolidarea Managementului Riscurilor de Dezastre în România. Acest document cadru prezintă procedurile și mecanismele care vor fi declanșate de Proiect cu scopul de a asigura conformitatea cu Politicile Băncii Mondiale, inclusiv Politica Operațională (PO)/Politica Băncii (PB) 4.01 Evaluare de mediu, PO/PB 4.11 Resurse culturale tangibile, PO/PB 4.12 Strămutare Involuntară și politica Băncii cu privire la accesul la informații, și cu legislația și actele normative și juridice care reglementează, în România, procesul de pregătire și implementare a cerințelor privind protecția mediului și cu standardele sociale privind implementarea proiectelor de dezvoltare. Obiectivul acestor conformări este de a asigura că activitățile proiectului sunt sustenabile din punct de vedere al protecției sociale și de mediu pe durata întregului ciclu de implementare, oferind personalului MAI, IGSU, DSU, contractorilor, sub-contractorilor și consultanților implicați un cadru instituțional, normativ și tehnic adecvat în acest scop.

Obiectivul și componentele proiectului – Proiectul Consolidarea Managementului Riscurilor de Dezastre

Acest proiect este primul dintr-o serie de investiții care urmăresc creșterea pe termen lung a rezilienței infrastructurii fizice de răspuns la dezastre și schimbări climatice. În acest sens, cea mai importantă nevoie adresată de proiect este asigurarea unor facilități de intervenție în situații de urgență reziliente la dezastre și moderne din punct de vedere funcțional.

Obiectivul proiectului vizează creșterea rezilienței infrastructurii critice de răspuns la dezastre și situații de urgentă și consolidarea capacităților administrației publice în sensul reducerii riscului de dezastre și adaptării la schimbările climatice.

Activitățile cuprinse în proiect sunt organizate în jurul a trei componente:

Componenta 1: Îmbunătățirea rezilienței seismice a infrastructurii de răspuns la dezastre și situații de urgență, prin investiții care vizează infrastructura de clădiri, pentru consolidarea structurală și pentru modernizarea acesteia.

Componenta 2: Consolidarea capacității tehnice de planificare a investițiilor astfel încât să se asigure reducerea riscurilor,

Componenta 3: Managementul Proiectului, o componentă care susține toate costurile legate de implementarea și gestionarea Proiectului și

Componenta 4: Răspuns în situații de urgență neprevăzute(CERC): Mecanism ex-ante la dispoziția guvernului pentru a obține acces rapid la finanțare pentru a răspunde la o criză sau o situație de urgență eligibilă.

Documente